RAY GAUL

RAY GAUL

IZVRŠNI DIRECTOR
RETAIL CITIES

Format Hypercash: Kaj se lahko svet nauči iz maloprodajne revolucije, ki spreminja Latinsko Ameriko?

KRATKA VSEBINA

Od 70-ih let do globalne gospodarske krize med letoma 2007 in 2012 so severnoameriški in evropski trgovci, kot so: Walmart, Carrefour, Casino in Amazon, poskušali ustvariti sodobno maloprodajo v Latinski Ameriki po svoji podobi. Ko je kriza pretresla tudi te trge, so se morala omenjena podjetja ponovno prestrojiti in kapitalu oz. dobičkom omogočiti, da izberejo pravo pot. Posledica vsega tega dogajanja je ta, da zdaj vstopamo v drugo desetletje trgovinske preobrazbe, kjer latinskoameriški trgovci maloprodajo izvajajo na njihov, latinskoameriški način. Rezultati so neverjetni, saj je Latinska Amerika postala domovanje najbolj dobičkonosne države francoskega Carrefoura, Brazilije in dveh najbolj cenjenih tehnoloških podjetij na svetu. To pa sta Mercado Libre in Rappi.

V predstavitvi dogajanja v Južni Amerik se bomo ustavili pri štirih zgodbah, to pa so:
• Carrefour Atacadao v Braziliji, prvi in izvorni koncept ”Hypercash formata”, ki počasi širi svojo prisotnost tudi v Evropi, v Španiji, Italiji, Franciji in Romuniji.
• OXXO, najuspešnejša veriga trgovin po številu organsko odprtih objektov od leta 2013 do 2023,
• Rappi, zmagovalec iz Kolumbije,
• Mercado Libre, latinska spletna trgovina, ki vse stvari počne drugače in na svoj način premaguje velika podjetja, kot so: Amazon, Walmart in Alibaba

O govorniku

Ray Gaul je bil višji podpredsednik za raziskave prodaje na drobno v globalni raziskovalni agenciji Kantar s sedežem v Londonu. Trenutno opravlja funkcijo izvršnega direktorja platforme Retail Cities. Je strokovnjak za globalne trende v maloprodaji in že vrsto let sodeluje s strankami, ki želijo razumeti, kako se prodaja na drobno spreminja po vsem svetu in na različnih celinah. Sodeluje s strankami, ki želijo razumeti kako se maloprodaja spreminja na globalni ravni. Njegov poudarek so trendi na evropskem kontinentu, boj za uspeh in širjenje diskontnih verig, krepitev trgovinskih zavezništev ter združevanje in prevzemi.

Je predavatelj na uglednih trgovskih konferencah po vsem svetu, vključno s takimi, ki jih organizirajo: PLMA, The Consumer Goods Forum, The Grocer, ILEC, A.I.M, Retail Week, What's going on in Retailing, POI Summit...